Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Biltema sjabblades bort

I en insändare ställdes frågan ”Varför har jag fått Biltemakatalogen?”. Skribenten undrade mycket riktigt över meningen med att, i hans fall, åka 50 mil för ett par torkarblad.

Insändare: Varför har jag fått Biltemakatalogen? (26 februari)

Den mer relevant frågan i sammanhanget är hur bägge de politiska blocken i Östersunds kommun lyckades sjabbla bort etableringen av ett Biltemavaruhus.

Biltema öppnar i Östersund (5 maj 2015)

Detta är ett totalhaveri där alla politiker i Östersunds kommun varit med att dra sitt strå till stacken. Hela den politiska hanteringen av frågan kan i oredigerat skick utgöra en hel artikelserie i Grönköpings Veckoblad.

De olika argumenten runt etableringen har varit en dåres försvarstal från början till slut. Ett av de bättre argumenten var att det första en besökare skulle se vid infarten till Östersund var en ”försäljningslada”. Det är klart, inget slår den estetiska inramningen som en betongstation utgör.

När kreativiteten i ärendet var på topp kom de folkvalda på den eleganta lösningen att Biltema skulle etableras på andra sidan Stuguvägen. Efter överklagande av boende och Trafikverket gick Mark- och miljödomstolen på deras linje.

Efter möte med Biltema – flera nya alternativa platser diskuterades (16 augusti 2018)

Beslutet från domstolen sköt till slut hela projektet i sank och det vilar nu på botten av Stålligahavet med en självförvållad gravfrid över sig.

Till SVT Nyheter Jämtland (20 maj 2019) säger Johan Gerdevåg, marknadschef på Biltema, att ”Ingen annan av våra etableringar har tagit så här lång tid”. Inget toppbetyg för den förda politiken direkt.

Östersunds politiker bör göra om och göra rätt i detta ärende för att återupprätta Östersund som en välkomnande stad för de som vill etablera sig här. Konsekvenserna av sjabblet sammanfattas i en av Elias Rosells ledare (ÖP 14 januari 2021): ”Kommunen går miste om arbetstillfällen, Biltema räknar med att anställa 20–65 personer i varje varuhus de öppnar, och skatteintäkter till välfärden”.

CGW

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel