Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Biogasdrivna bilar är rena vinsten för miljön

En biogasdriven bil är rena vinsten för atmosfären när det gäller jordens uppvärmning, jämfört med om man inte förbränner metangasen i en förbränningsmotor. Så positiv att även biogasbilarna borde bli subventionerade i någon form. Förslagsvis genom låg beskattning av det i samband med kompostering framställda förnyelsebara biobränslet.

Detta under förutsättning att man tillvaratar den förnyelsebara metangas (biogas) som bildas vid kompostering.

Ytterligare en fördel är att biogas bilar inte belastar elnätet och att några speciella laddstolpar inte behövs.

Vid all kompostering eller förruttnelse bildas metangas. En i naturen helt naturlig process. Metangasen anses 20 till 25 gånger farligare för jordens uppvärmning än koldioxiden.

Kommunerna i Jämtland avser att bygga en gemensam anläggning för kompostering av hushållsavfall och tillvaratagande av den metangas som bildas vid komposteringen. Förutom jordförbättringsmedel får man då ett fordonsbränsle i form av biogas. En i detta fall förnyelsebar gas.

Om man vid kompostering inte tar vara på metangasen, och släpper ut den i atmosfären, jämfört med att man använder biogasen som fordonsbränsle, kommer den att skada atmosfären 20 till 25 gånger mer än den koldioxid som kommer ut ur avgasröret från förbränningsmotorn i en biogasdriven bil.

Förhoppningsvis ha regeringen insett skillnaden mellan den fossila metangas som kommer från underjorden och den förnyelsebara metangas (biogas) som bildas vid kompostering. Men kanske inte EU-byråkraterna.

Björn Wahlberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel