Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Björn Hammarberg (M): Demokratin behöver mer driv och engagemang

Jag blir uppriktigt sagt ledsen när jag läser de kritiska rubrikerna om Krokoms kommun – till exempel de i höstas om LSS och nu senast om skolskjutsar. Spontant känner jag att det är en bild som jag över huvud taget inte vill förknippas med.

Samtidigt tror jag inte att lösningen är att ge allt till alla eller ge upp och kasta in handduken även om det tycks vara den rådande trenden nu för tiden. Sverige har en begynnande demokratikris och då måste alla vi som faktiskt bryr oss se bortom känsloyttringar såsom ”det här ställer jag inte upp på – jag slutar”. Annars lämnar vi plats åt dem som antingen inte bryr sig eller har en mörk agenda för framtiden. Vill vi det?

Därför är det viktigt att alla med klokskap, empati och som är allmänt vettiga engagerar sig mer – inte mindre. Personligen kommer jag att fortsätta med den dagliga kampen att sätta medborgaren främst som det allenarådande målet. Allt annat som det offentliga håller på med är endast medel och verktyg för att nå dit.

Det är min bestämda uppfattning att lagen för det offentliga (till exempel grundlagen, förvaltningslagen och kommunallagen) går att mycket enkelt sammanfatta så här: stå upp för och serva medborgarna opartiskt och objektivt samt var begriplig och transparent. I mitt tycke finns utrymme för förbättring.

Mitt mål är att den som bor och/eller verkar i Krokoms kommun ska kunna vara nöjd genom att vardagslivet fungerar på ett tryggt och enkelt sätt. Det tror jag kan uppnås genom att vi som fattar beslut verkligen läser på och sätter oss in i konsekvenserna av våra beslut samt att vi blir bra mycket tydligare och begripligare i vår kommunikation om vad vi bestämt.

Björn Hammarberg (M)