Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Bortse inte från estetiken och helheten när Gustav III torg stöps om

Artikel 28 av 30
Planerna för Busstorget
Visa alla artiklar

Jag hoppas att plan- och byggavdelning samt politiker i Östersunds kommun inser värdet av estetiken och helheten på Gustav III torg.

Det finns ett mycket stort värde i att skapa ett kvarter i en enhetlig stil med ett levande och bibehållet torg i mitten av kvarteret, samt att anlägga ett resecentrum med busshållplatser under jord.

Faktum är att det som många invånare efterfrågar är vackra byggnader som kan lyfta Gustav III torg (se bland annat diskussion på Facebook i gruppen Östersundare). Samtidigt skulle handeln i Östersund gynnas påtagligt, särskilt vintertid, av en central knutpunkt för busstrafik under jord.

Idéskisserna i samrådsförslaget visar flera stycken smaklösa kubistiska kontorskomplex, inklusive en kubistisk hotelldel som också saknar charm, där många oestetiska kompromisser gjorts, särskilt då vad gäller fasaderna.

De formerna liknar i stora drag det gamla polishuset som av många är ansett som Östersunds fulaste byggnad. Gör inte det misstaget. Hämta inspiration från byggnadsstilar som människor uppskattar.

Det finns och går att bygga moderna hus i sekelskiftesstil. För att åtminstone ge inspiration har jag skissat på ett helt kvarter som har en enhetlig och klassisk stil.

Den bifogade illustrationen visar vackra byggnader runt ett torg, med smidiga garageinfarter samt moderna butiksfönster. Det är byggnader som har en stil som inte går ur tiden, och detta är värt varenda investerade krona för Östersund som stad.

Magnus Norberg, forskarstuderande, byggnadsingenjör och civilekonom

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel