Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Bra att metangas används till biogas

Kommunerna gör rätt som tillvaratar den metangas som bildas vid förruttnelse av matrester och processar metangasen till biogas.

I en insändare skrev signaturen Miljöaktivist bland annat: ”Många kommuner sätter sitt hopp till biogas som framställs på konstgjord väg i en förruttnelse process av matrester, men det är bara att lura sig själv. Det är fortfarande en metangas som liknar kossornas utsläpp av metangas som går rakt upp i atmosfären och påskyndar den globala uppvärmningen.”

Insändare: Skog binder koldioxid och är planetens lunga (10 januari)

Metangas bildas alltid vid den förruttnelseprocess som uppstår när matrester komposteras. Då är det bättre att tillvarata denna gas som fordonsbränsle i form av biogas, än att låta metangasen strömma fritt upp i atmosfären.

Dessutom omvandlas metangasen till koldioxid, när den förbränns i en bilmotor. Vilket är bra ur miljösynpunkt, då den globala uppvärmningen påverkas 22 gånger mindre av denna koldioxid än av den metangas som annars hamnat i atmosfären.

Björn Wahlberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel