Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Bra gjort av KD att bryta med de blågröna!

KD har meddelat att de bryter samarbetet med det blågröna styret i Region Jämtland Härjedalen. Anledningen är att Centerpartiets personalpolitik ligger långt ifrån KD:s syn på hur personalpolitiken i regionen ska utformas och skötas.

KD:s gruppledare om avhoppet från regionstyret: ”Handlar om vårdpersonalens arbetsmiljö” (7 april)

Ett mycket klokt beslut av KD. Redan före valet 2018 varnade jag mitt eget parti Moderaterna för att inleda ett samarbete med C, men naturligtvis för döva öron. Beslutet KD tagit visar på civilkurage och ska därför uppskattas!

Den personalpolitik som de blågröna ägnat sig åt har inneburit massflykt från regionen av främst sjuksköterskor. Detta har i sin tur inneburit att allt flera kliniker nu fått stora problem med bemanningen och patientsäkerheten.

Under innevarande mandatperiod har stora delar av läkargruppen och sjuksköterskegruppen öppet kritiserat den pågående utarmningen av främst Östersunds sjukhus. Kritik vi aldrig tidigare skådat i vår region, och svaret främst från de ledande C-politikerna i regionen har många gånger lett till ännu kraftigare kritik, främst på grund av svarens kränkande natur.

Det läge som nu uppstått är att de blågröna reducerats till en politisk minoritet, och inte mig emot, eftersom att det omgående måste till en helt annan personalpolitik, annars hotas vårt sjukhus i grunden.

Vad bör Moderaterna göra i det uppkomna läget och som nu sitter med ”Svarte Petter”? Självklart bör de följa KD:s exempel och bryta sig ur detta samarbete, som aldrig borde ha blivit verklighet. De partier som inte förstår vad C håller på att ställa till med, kommer i valet 2022 att straffas hårt och skoningslöst av väljarna.

Under mina aktiva år som landsting- och regionpolitiker och företrädare för M, har jag aldrig uppfattat att den personalpolitik som i dag bedrivs i regionen, varit moderat personalpolitik.

Revisorerna föreslår att regionstyrelsen ska få ansvarsfrihet, men med anmärkning. Förmodligen för att det ekonomiska bokslutet ser bättre ut än på länge, men det beror i huvudsak på kraftigt ökade statsbidrag, alltså inget de blågröna själva åstadkommit.

Det de åstadkommit är enbart en kaotisk stämning och missnöje med tillhörande personalflykt bort från vårt gemensamma sjukhus. Detta drabbar ytterst oss som medborgare och måste tas på största allvar!

Christer Siwertsson, moderat och oberoende skribent

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel