Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Bräckeelever i åk 6: Vi måste sluta att skräpa ned och förstöra vår jord

Så fort en går ut ser en skräp på marken. På vår planet slängs 13 miljoner ton plast i haven på ett år. Det måste vi ändra på för att 2050 kommer det att finnas mer plast än fisk i haven.

Vill du att vår planet ska vara en trygg och en bra plats att leva på om 200 år? Såklart tycker ni det. Då borde vi göra något åt det redan nu för att om 200 år kommer jorden inte vara en bra plats att leva på.

För det första om vi slutar slänga skräp på marken sparar vi på våra resurser. För det andra så mår vi bättre i en ren omgivning.

Vi vet att många av er tänker att det kommer vara omöjligt att få bort allt skräp och vi förstår hur ni tänker. Men det är inte omöjligt, fast det kommer vara svårt. Vi måste i alla fall göra något åt saken. Vi alla kan göra skillnad genom att:

• Tänka efter innan man slänger något och var skräpet ska slängas.

• Vi kan hjälpa varandra genom att till exempel, om du ser någon slänga skräp, säga ”ursäkta jag tror du tappade något”.

• Och dessutom tycker vi att man kan källsortera hemma så man kan åter använda skräpet.

Vi förstör vår jord! Om vi plockar skräp räddar vi djur, människor och vår planet från att bli en soptipp och en stor katastrof!

Ana Cecilia Johansson Soler och Miryam Batoul Ajrouch, åk 6, Bräcke skola

--------

Vi har sett många människor som har kastat skräp på marken och vi tycker att man ska kasta i en soptunna i stället.

Om någon kastar skräp på marken så kan man säga till personen eller så kan man plocka upp det själv. Om man inte hittar en soptunna så kan man ta med skräpet hem i stället för att slänga skräpet på marken.

Vi tycker att man ska göra mer reklam om skräp och natur så att folk förstår hur dåligt vi har det i naturen. Det är viktigt att vi ändrar på miljön för att det är många djur som dör för att de äter skräp som vi har slängt i naturen. Många åker bilar, bussar, och flygplan och då släpper vi ut väldigt mycket avgaser.

För det första, tycker du det är okej att vi förstör naturen?

För det andra dör djur för att vi skräpar ner.

För det tredje så måste vi sluta skräpa ner och släppa ut avgaser för att det här är den enda planeten vi kan leva på.

Slutligen: Åk mindre bil för att släppa ut mindre avgaser, och så får du ett hälsosammare liv.

Men om vi ska åka mindre bil så kommer vi inte lika snabbt fram och då blir många försenade, och det kommer att bli för dyrt om vi ska göra mer reklam. Men vad tycker ni är viktigast – att komma i tid till jobbet eller att rädda miljön? Det kanske kommer att kosta mycket pengar men vi måste förstå att vi måste rädda miljön.

Så nu måste vi skärpa oss och hjälpas åt och ta hand om vår planet!

Linn Göstasson och Linnea Björnsson, Bräcke skola, åk 6

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel