Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Bristfällig beredskap i Östersunds kommun

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

I en insändare frågar ”J” varför inte kritiken riktas lite högre upp än på personalen inom äldrevården. Det saknas skyddsutrustning och ingen planering verkar finnas.

Insändare: Ansvaret för smittan på äldreboenden vilar tyngst på dem som har ansvar för kris och beredskap (10 maj)

Ordet beredskap betyder att vara redo, och vi skattebetalare lägger miljontals kronor varje år på kommunens och regionens arbete med kris – ja, vadå?

Om att vara redo kan man läsa; ”Grunden för Östersunds kommuns krisberedskap är flexibilitet och kreativitet”. Hmm, det låter ju … bra!

”Vi är i hög utsträckning förberedda att möta och hantera många olika kriser”. Oj, det är ord och inga visor. Här är man tydligen förberedd på det mesta!

Man fortsätter; ”En kris kan göra att samhället inte fungerar som vi är vana vid”. Oj, oj, tänk om det skulle komma en kris! Men på något sätt lugnande, för det står ju så tydligt att kommunen är flexibel och kreativ, förberedd att möta många olika kriser. Eller är floskler allt som finns om krisberedskapen?

Om parasitutbrottet Cryptosporidium 2010 står det att Östersunds kommun då åtalades för miljöbrott. Det var kommunens ”beredskap”. Är det dags för ett nytt åtal, för att återigen ha bristande beredskap? Lika oförberedd nu, som då.

Kommundirektören låter sig fotograferas med ett nyinköpt andningsskydd, men har på senare tid inte uttalat sig särskilt mycket. Kommundirektören har en lön motsvarande fem–sex vårdbiträden. Vem behövs mest?

Även Bo Svensson (C), som ofta är tydlig med vem som bär ansvaret, har låg profil. Finns kanske ingen att skylla på – ännu.

Nu kan ansvariga komplettera hemsidetexten om Cryptosporidium med covid-19 och slå sig till ro tills nästa händelse inträffar. Det heter antagligen något annat, men beredskapen är nog lika bristfällig.

Lisa 47

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel