Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Bygg inte förskola på Jägarvallen

Jag är mycket kritisk och anser det på tok att ta yta i anspråk på Jägarvallen för en i och för sig en välbehövlig förskola. Staden behöver förskolelokaler på lämpliga platser i staden.

Om det inom 500 meters radie kommer att finnas uppemot 500 barn i de 500 bostäderna, så inser flera än jag att vi ska vara extremt rädda om de få fria ytor som finns i grannskapet.

Alla menar att barn rör sig för lite både i skolan och på fritiden. Fria aktiviteter som spontan idrott och lek kräver fria ytor i närheten av hemmen.

Av skissen ser man att hela Jägarvallen och en bit av skogspartiet kommer att tas i anspråk och bara ett litet skogsparti blir kvar. Man omöjliggör spontanidrott och lek och barnen hänvisas till stadens stora arenor, vilket innebär bilresor.

Jag är medveten om att I 5:s gamla kasernområde finns, och det är bra men inte nog.

I Sverige finns ett hundratal utanförskapsområden men ännu inget i Östersund. Det nya Sverige och Östersund ser annorlunda ut än för fem–tio år sedan.

Ska vi säkerställa att Östersund inte får ett område med ”dålig stämning” måste vi tänka framåt och lära oss hantera kommande problematik med exempelvis mångkulturella livsstilar. Att tränga ihop barn och inte ge dem fria ytor kan vara en början på något dåligt.

Om Jägarvallen försvinner och ersätts av en förskola, är jag övertygad att det på sikt skadar vårt samhälle när man försvårar för barnen att leka och idrotta i sina närmiljöer.

Bygg förskolan men någon annanstans! Bevara Jägarvallen som lekyta och för spontanidrott.

Finn Cromberger

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel