Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Byggs det en vindkraftspark vill vi inte flytta till Offerdal

Angående den pågående debatten om vindkraft i Offerdal och på vilket sätt den skulle bidra till bygdens utveckling skulle jag vilja få framföra ett perspektiv.

Jag och min familj, två vuxna och två barn, boende i södra Sverige, har besökt vackra Offerdal ett par gånger och hade precis tagit det första steget för en flytt norrut. Det innebär att vi investerar ett antal miljoner i att bygga hus, etcetera, i bygden med hjälp av lokala hantverkare, och i stor utsträckning lokala underleverantörer.

Våra barn skulle bidra till att bibehålla underlag för skola och vi föräldrar, som med våra nuvarande jobb klassas som medel-höginkomsttagare, skulle bidra med ett antal skattekronor till kommunen. Vi som familj skulle givetvis också bli en del av samhället på många andra sätt och ge underlag för hälsovård, tandvård, idrottsföreningar och så vidare.

Vi ser framför oss ett nytt slags liv i denna vackra bygd. Anledningen att vi vill flytta är närheten till ”orörd” natur, stillhet och fantastiska vyer vilket skulle ge oss ett rikt friluftsliv och en bra vardag. Det som också lockar oss är den fantastiska nybyggaranda vi möter, med mängder av spännande initiativ för utveckling.

Nyheten om vindkraftsparken slog ned som en bomb och plötsligt står vi inför ett helt nytt scenario.

Nolervik: 90 markägare överens om planerna: ”Det går inte leva på fin utsikt” (22 oktober)

Med en tänkbar vindkraftspark i närområdet kommer vi inte att vilja investera i denna bygd. Detta smärtar då vi mentalt redan ställt in oss på en framtid här, vi har förälskat oss i vyerna, men vi ser att det som representerar det allra största värdet för oss – stillheten, naturen och initiativkraften – kraftigt försämras av en vindkraftspark.

För Krokoms kommun och dess invånare gäller nu att ta ställning till; vad tjänar bygden och kommunen mest på? Hur stor del av investeringen i en vindkraftspark kommer verkligen kommunen till del och hur mycket hamnar någon annanstans?

Hur stor del av arbetstillfällen runt att bygga vindkraft tillfaller kommuninvånare och hur stor del tillfaller ofta utländska specialiserade ”vindkraftsrallare”? Hur många fler skattebetalande barnfamiljer kommer att dra öronen åt sig och välja en annan plats att slå ned bopålarna?

Hur många av de spännande initiativen för en levande landsbygd kommer att omintetgöras? Kommer detta bidra positivt eller negativt till befolkningsutvecklingen?

Vår familj har levt i närhet av vindkraft och vi valde att flytta när den byggdes ut. Vi har sett grannsämja förstöras för kortsiktiga vinster och sett hur fastigheter tappat sitt värde, vi har sett fantastisk natur ödelagd.

Vi hoppas innerligt att Krokoms kommun tar sitt ansvar för att utveckla en hållbar bygd i stället för att generera pengar åt vinstdrivande företag med helt andra prioriteringar än att gynna regional utveckling.

Vi rekommenderar också att läsa på om livscykelanalyser på vindkraft och vad den faktiska nyttan är, det är en betydligt mer komplex bild än vad många tror.

Med hopp om att få förverkliga våra planer och om en framtida levande landsbygd i Offerdal

Emilia

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel