Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

INSÄNDARE: Centerpartiet säger nej till vanadinbrytning i Bergs kommun

Annons

Centerpartiet säger nej till vanadingruvan. Vi uppmanar till fortsatt politiskt samarbete över partigränserna för att stoppa planerna på vanadinutvinning i Bergs kommun.

Tung gruvlobbyist har siktet inställt på Oviken – uppvaktar politikerna i riksdagen (24 november)

Vi har inte rätten att äventyra Storsjöns vatten eller riva upp eviga sår i vår natur med gigantiska dagbrott som lämnas över till kommande generationer.

Försöken att starta gruvbrytning i Bergs kommun avstannar inte trots riksdagens beslut om förbud mot prospektering och brytning av uran. Nu intresserar man sig istället för brytning av vanadin, en mineral som behövs för tillverkning av batterier för bland annat eldrivna fordon av olika slag.

Förslagen om brytning av vanadin i Bergs kommun kryddas därför med erbjudande till andra länskommuner om etablering av batterifabriker med många sysselsatta. Det är därför viktigt att påminna om två saker:

För det första innebär brytning av vanadin att man också bryter uranhaltig mineral med alla de risker det innebär.

Fört det andra är brytningsmetoden som diskuteras fortfarande öppna dagbrott med gigantiska urlakningsdammar med stora och dokumenterade miljörisker för grundvattnet och Storsjöns vatten.

Centerpartiet i Jämtland är sedan länge motståndare till gruvplanerna i Bergs kommun. Att prospekteringsföretagen nu skiftat fokus till vanadin ändrar inte den inställningen. 

Centerpartiet i Jämtlands län

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons