Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Cykelfrämjandet: Vi välkomnar expresscykelvägarna

Vi inom Cykelfrämjandet kan inte annat än välkomna åtgärder som underlättar för cyklingen. Avsikten med expresscykelvägarna är inte bara att underlätta cyklingen, utan även att få ned farten hos bilarna genom smalare bilvägar. Då minskar olycksriskerna.

Men det är viktigt att harmoni råder mellan bilintressen och cykelintressen. Därför är det viktigt att både bil- och cykelintressenter får vara med inför kommande satsningar på cykelvägar.

Vi inom Cykelfrämjandet lovordar redan i dag pågående kommunala åtgärder för att motivera Östersunds invånare att, av miljö och hälsoskäl, välja cykeln framför bilen. Ett exempel är pågående propaganda för vintercykling och att en tidig plogning av huvudcykelstråken prioriteras.

Många enkla åtgärder som exempelvis en fungerande ringklocka, cykellyse framtill och baktill och reflexer i hjulen skulle också öka trafiksäkerheten. Dessutom är det aldrig fel med en reflexväst. Cykelhjälm är i dag en självklarhet.

Läs fler inlägg om expresscykelvägarna

Eftersom stor osäkerhet tycks råda om gällande trafikregler borde viss trafikkunskap läras ut tidigt och redan i förskolan. En cykelpark borde finnas där olika förskolor i lekens form kunde öva rätt beteende i olika situationer.

Mait Adsten

ordförande Cykelfrämjandets Östersundskrets

Björn Wahlberg

styrelsemedlem

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel