Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

INSÄNDARE: Cykelvägarna i Östersund är för dåligt plogade!

Annons

Hur får man någon att cykla mer? Enkelt. Man begränsar valmöjligheterna.

Människan är lat, och väljer allt som oftast det enklaste alternativet. Regnar det? Äh, jag tar bilen idag. Lite kallt? Jag tar bilen.

Om man tar bort bilen ur ekvationen, så blir det betydligt svårare att välja bort cykling. Då kanske man tar på sig regnkläder och cyklar ändå. Man kanske köper ett varmt underställ, och cyklar även på vintern. Man kanske till och med börjar gilla det.

Men när Östersunds kommun, precis som förra vintern, plogar expresscykelvägarna sämre än bilvägarna, ja, då blir det svårmotiverat att cykla. För snöröjningen rår man inte på som individ.

Det hjälper inte med en extra tröja. Det hjälper inte att ge sig av lite tidigare. Så länge Östersunds kommun behandlar cykelvägarna som ”en hipp idé” så kommer ingen att sälja bilen. Den behålls. Som försäkring. Ifall det blir ett nytt snöfall, eller ifall man uthärdat expresscykelleden längs Brunflovägen.

Eller om man hasat ned från gång- och cykelvägen på Genvägen, och ut i bilvägen. Allting på grund av otillräcklig snöröjning. Och med bilen kvar i behåll, så blir det bilen när det är lite extra kallt, eller när det regnar. Gång på gång.

Menar Östersunds kommun att man på allvar ska ha cykling som vardagspendling året runt så måste förutsättningarna förbättras markant. För så länge bilen finns kvar, kommer den användas när det blir lite jobbigt.

Cykelvägen från Torvalla till Odensala är guld. Extremt bra plogad. Genom östra Odensala är det ett lotteri. Ibland plogas det in snövallar från bussfickorna. Ibland har snöröjningsfordonet guppat igenom hela sträckan och nästintill gjort en puckelpist.

Det är dock som alltid lägstanivån som sätter ribbans höjd, och den måste upp.

Petter Granström - cyklar året runt, men inte längre på Brunflovägen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons