Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Cykla inte på kultur- och fornstigar!

Frösöns kultur- och fornstigar har blivit träningsbanor för cyklister på terrängcyklar, vilket började märkas redan 2015. Dessa fornstigar är Kyrkstigen, Stengårdsstigen och stigen från Frösövallen ned mot Mickelsgård.

Jag och mina barn har vid ett par tillfällen nästan blivit påkörda av cyklister på terrängcyklar då vi promenerat på dessa stigar. Detsamma vittnar turister om som samtalat med mig.

Man förväntar sig inte att det plötsligt ska komma cyklister farande i hög fart utför dessa stigar. Man märker dem inte förrän de passerat! På dessa stigar vill man promenera i lugn och ro utan att vara på helspänn!

Det har blivit slitage på stigarna med djupa fåror, särskilt utför och i kurvor. Tydliga bromsspår syns på en del ställen. Vid regn samlas vattnet i dessa fåror och gröper ur ytterligare. Då blir det svårare gå i dessa fördjupningar, man får gå på sidan och ducka för grenar.

Denna form av aktivitet hör inte hemma på en kultur- och fornstig!

Kommunen kan, och har laglig rätt att enligt Trafikförordningen besluta om vissa särskilda trafikregler. Exempelvis är i många kommuner cykling på elljusspår förbjuden utifrån denna föreskrift.

Jag föreslår därför till Östersunds kommun att:

• cykling på dessa stigar, liksom elljusspåren, förbjuds

• information läggs till på kommunens hemsida om detta

• Skyltar placeras ut som informerar om förbudet

Cyklar själv och har inget emot cykling, bara det sker utan risk för skador på människor och natur.

K Olofsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel