Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Dagens A-traktorer är förklädda bilar som helt saknar berättigande

Jag har med ökande förvåning följt debatten om A-traktorer. Hur vissa tar de i försvar till varje pris.

Det har skett en formlig explosion av A-traktorer efter att de ändrat reglerna. Historiskt sett började det med att det var brist på traktorer efter kriget. Då införde man regler som tillät att bygga om personbilar. Kravet var bland annat ram på bilen. Dragkrok. Stel bakaxel. Spärrad växellåda/dubbla växellådor så att bilen fick gå högst 10 kilometer i timmen på lägsta växeln när motorn gick på två tredjedelar av maxvarvet. Maxfart 30 km/h.

Sedan lättade man på reglerna så att man fick har fjädring och kravet på ram togs bort. Fortfarande 30 km/h.

Nu har man tagit bort många av dessa krav så att det blivit mycket enkelt att registrera om en personbil till A-traktor. Det behövs till exempel inte längre någon mekanisk spärr på växellådan, inte heller något flak på bilen. Därav denna ökning.

Nu rullar det runt en hel del A-traktorer med 500Hk och dubbelturbo. Googla Cayenne A-traktor. Porsche Cayenne. Audi TT. Mercedes SLK är några exempel.

Kravet på 30 km/h som maxfart är mycket enkelt att kringgå. Det behövs bara en liten omprogrammering av styrboxen och en fjärrkontroll som du kan ha dolt i fickan så polisen inte hittar den. Allt detta är enkelt att hitta på internet.

Varje dag ser jag A-traktorer passera där jag bor i hastigheter långt över 30! Gissningsvis har det gått både 90 och 100 förbi. De verkar också som att många saknar kunskap beträffande de trafikregler vi har.

Min åsikt är att dessa traktorer inte längre har något som helst berättigande att finnas. Det finns inte längre något behov av dessa traktorer i jordbruket, eller som långsamtgående dragfordon för tunga laster. De är bara förklädda bilar, de är leksaker!

För nuftig

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel