Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: De som jobbar obekväma tider och helger behöver också förskola!

Ofta får man höra från kommunpolitiker att landsbygden inte får dö ut. Men skolor och förskolor läggs ner, och i princip alla lever i ständig oro över att behöva stänga igen.

Vi bor på landet, cirka 30 minuters bilfärd från stan, och fick nyligen information om att alla förskolor ska öppna 6.30, vissa så sent som 07 till och med, och stänga 18.

När ska förskolornas öppettider moderniseras och följa många yrkens utökade arbetstider? Hur många jobbar i dag obekväma arbetstider jämfört med för tio år sedan? Affärer och andra utökar sina öppettider och arbetstider, men de som är anställda har snart ingenstans att ha sina barn under arbetspasset.

Inte nog med att man fortfarande inte kan hämta sina barn på förskolan senare än 18 och inga helger – man kan snart inte arbeta i stan om man har sina barn på en förskola på landsbygden. För hur ska jag hinna lämna mitt barn på förskolan 06.30, köra 30 minuter i bil och vara ombytt och klar på mitt arbete klockan 07?

Trots försök att diskutera detta med både förskolechef och dennes chef händer ingenting. Jag och många fler stressar iväg barnen på morgonen, kör alldeles för fort in mot stan och är ändå sena.

Bevara landsbygden, jajemen. Men låt oss då kunna lämna våra barn i lugn och ro på morgonen utan att behöva köra ihjäl oss på väg till jobbet. Ska vi behöva tvingas byta till en förskola närmare stan för att detta inte ska vara ett problem? Hur blir det då med att bevara landsbygden?

Det skulle verkligen inte vara dumt om förskolan fick fler öppettider – hur många yrkesgrupper inom vård och omsorg arbetar endast vardagar?

Förskolan är till för att ta hand om våra barn för att vi ska kunna jobba, men det är inte på våra villkor. En helgjobbande familj har ett jäkla stök med att få till vardagslivet med jobb och familj när förskolan inte håller öppet på helgen!

Tänk om och tänk nytt! Behovet av förskola över dygnet har ökat, följ utvecklingen! Om inte det går, kan ni, snälla, i alla fall öppna 15 minuter tidigare på morgonen? Eller är det för mycket begärt?

Förälder på landsbygden

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel