Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Debatten om Långforsen borde vara över nu

Vi mossiga som i debatten förespråkat ett renoverat kraftverk i Långforsen har beskyllts för att ha en mycket gammalmodig inställning till natur-och miljövård. Vi har inte insett att ett värnande av vattenkraft i dag är helt fel.

Vi saknar förmågan att ”höja blicken och se helheten” samt att ”tänka nytt och tänka rätt”. Dessa brister och oförmågor delar vi enligt vissa debattörer med  ”de äldre trötta männen och kvinnorna i Jämtkrafts ledning”. (Läs fler inlägg om Långforsen.)

Nu när nästa steg i energiöverenskommelsen offentliggjorts (”vattenkraften ska värnas och anpassas till moderna miljökrav”), kan nämnda epitet ifrågasättas, i vart fall vad gäller Jämtkrafts ledning. Det företaget genomfört i Billstaån och planerat för Långforsen är helt enligt intentionerna i vattenkraftsöverenskommelsen. De har ”sett helheten och tänkt rätt ” och därmed förstärkt sitt varumärke.

Läs mer: Utredning om Långforsen klar – Ann Sofie Andersson: "Renovering blir den bästa lösningen" (22 mars)

Alla, även de politiker som gissningsvis drivs av det egna särintresset (fiske) och verkat för nya ägardirektiv, borde kunna inse och erkänna att Jämtkrafts plan för Långforsen passar som hand i handske i allas vår strävan mot det fossilfria samhället.

Sportfiskeorganisationerna, ivrigt påhejade av Älvräddarna, har med emfas hävdat att den småskaliga vattenkraften är en ren hobbyverksamhet och ska avvecklas.

Med de nya ingångsvärdena torde utrivningarnas tid vara förbi och det är dags att sänka tonen, gilla läget och upphöra med diverse hot om bojkotter och meljbombningar för ingen ska ägna sig åt att skjuta budbäraren. Glädjande nog har debatten från bybornas sida varit saklig och utan personliga påhopp vilket underlättar samvaron i bygden efter ett slutgiltigt beslut gällande Långforsens framtid.

Förhoppningsvis har vi en fin fiskesäsong att se fram emot, i Långan, Hårkan, Röjån eller något annat fint fiskevatten i Jämtland och Härjedalen, oavsett fiskemetod.

Jan Strand, företrädare för fiske för alla             

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel