Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Den svenska coronastrategin är ett fiasko

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Grundtanken med den svenska coronastrategin var att skydda personer på äldreboenden och de med behov av hemtjänst.

Den strategin är så här långt ett fullständigt fiasko med en överdödlighet som är på gränsen till en katastrof, på grund av total avsaknad av lagerhållning och skyddsutrustning.

Varken munskydd eller visir fanns att uppbringa i Sverige i mitten av mars. För att rädda upp situationen blev det en form av tomteverkstad med hemtillverkad skyddsutrustning!

Och på pressträffarna på tv får man höra experterna nästan idiotförklara andra länders användning av munskydd och visir. Vad är det som gör att Sverige valde en annan strategi än våra nordiska grannländer?

Vi saknade en beredskapsplan och var steget efter för att bemöta en pandemi; vi var helt enkelt inte rustade. Vår strategi är en halvhjärtad form av flockimmunitet. Den stämmer inte överens med våra nordiska grannländer för att vi ska kunna öppna upp för turismen samtidigt. Danmark öppnar kanske för Norge och Tyskland.

Vem bär ansvaret för att det gått så illa för våra äldreboenden? I första hand är det kommunerna,men hur lätt är det när det saknas ett nationellt beredskapslager med medicinsk utrustning och en fungerande samordning?

Man kan tycka att socialminister Lena Hallengren (S) bör känna lite skuld till det uppkomna läget efter förra sommarens skandal, när det saknades skyddsutrustning på tre stora sjukhus i Stockholm med inställda operationer som följd. Skulle det inte ha varit bra med ett uppvaknande redan då?

Be-Fo!

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel