Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Det är förnedrande att köra på saltade vägar

Jag bor i Undersåker med utsikt över E 14, men det känns som Essingeleden. Vi har bra uppsikt över plogbilen (läs saltbilen). Vi åkte norrut över jul och E 14 var blöt som vanligt till Järpen.

När vi lämnat E 14 och styrde norrut hade vi vita vägar i stort sett hela resan, ingen sand, inget salt. Rent och vackert vitt med perfekta vita vintervägar utan halka. Inte ens genom samhällen som Dorotea och Åsele fanns sandade vägar trots underkylt regn ända till Dorotea.

Vi verkar bo i ett helt annat land. Lilla byvägen i Undersåker är ofta helt brun och moddig. Sparken har vi tappat bort men den går ändå inte att använda. Vad är det som gör att vi Jämtland ska förnedras med enorma mängder salt och sand när andra delar av landet klarar sig utan?

När vi åkte hem efter jul var det fina vintervägar hela vägen till Järpen. Då möttes vi av nysaltad blöt väg, stabilt vinterväder och -5 grader. Ren förnedring.

Det stod nyss i tidningen att en vinters väghållning kostade 178 miljoner i länet, en ökning med 65 miljoner på 6 år.

Därför kan vintervägarna bli sämre i länet: ”Det skulle kosta enormt mycket” (13 januari)

Det är ju inte konstigt då vi ofta ser plogbilen skrapa asfalt (ingen snö har kommit) och saltaggregatet går. Det kan även ske 23.00 en söndag. Nyligen körde saltbilen förbi 23.30 utan att ploga, helt blöt E 14, lite trafik -1 grad, lugnt vinterväder. Alla andra osaltade vägar var torra och fina, men tyvärr har vi som bor västerut inga andra alternativa osaltade vägar att ta oss fram på utan vi tvingas ut på E 14.

Jag tror inte på att saltningen ger ökad trafiksäkerhet. Vi ser och hör alla utryckningar från räddningstjänsten. De har varit otaliga under helgerna, med stopp i trafiken mellan Järpen och Undersåker flera gånger med många inblandade fordon, trots all saltning.

Saltningen gör att det blir blött och sedan fryser och bildar en förrädisk svartis på asfalten – mycket värre än halka på riktiga vintervägar. Sikten blir urusel med svarta vägar. Bilarna förstörs snabbt och måste tvättas ideligen med enorma mängder avfettning.

Miljöförstöringen är total, så även kapitalförstöringen. Vi har valt att använda en 22 år gammal bil som vi kallar för saltbilen när vi åker på E 14, och använder vår nyare bil så lite som möjligt på E 14.

Vi älskar vit vinter, men Trafikverket gör allt de kan för att göra vägarna svarta. Vi har pratat om att flytta härifrån för att slippa denna förnedring. Jag känner inte någon som tycker saltet är bra.

Vi som bor här uppe till fjälls vi åker med bra vinterdäck. Snälla, får vi åka på vintervägar?

Undersåkerbo

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel