Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Det är inte värt det att gruvor får etableras i Oviken

Artikel 17 av 41
Planerna på gruvbrytning i Oviken
Visa alla artiklar

Annons

Gruvprojekt Viken i Oviken når en ödespunkt. För några veckor sedan skickade EU Energy Corp ut ett intetsägande samrådsunderlag till berörda parter. Bolaget refererar till vad som sägs i lagen, utöver det berör man så lite som möjligt vad man kommer göra.

De avvaktar och hoppas på att få synpunkter från parterna kommer till innan de lämnar in ansökan om bearbetningskoncession. Få synpunkter är bra för gruvbolaget, det anses som en större acceptans från berörda parter.

Inte bara vi runt Storsjön är berörda. Alla utmed Indalsälvens dalgång drabbas vid utsläpp.

Det är mer sannolikt att ett haveri av något slag kommer att ske med förödande miljökatastrof som följd. De senaste dagarnas rapportering om raserad damm stärker sannolikheten.

De som ser en strålande gruvutveckling i Oviksbygden får nog revidera sin uppfattning att enbart omfatta strålningen från deponerat uran.

Ett exempel på ett 30-tal svenska gruvors farliga utsläpp är Blaikengruvan som förorenat sjön Storjuktan, där 22 hektar av sjöbotten starkt förorenats av läckage från bland annat gråbergsdeponier. Gruvan konkursade två gånger då inga ekonomiska kontroller gjordes på företagen. Skattebetalarna betalar sanering på cirka 300 miljoner.

Oavsett hur mycket pengar som satsas på en sanering av utsläpp och för all framtid förstörd natur, så är det inte värt att det får etableras gruvor i Oviken.

En levande bygd har möjlighet att utvecklas positivt till människors välbefinnande än en kortsiktig investering till gruvprofitörernas fördel.

En stor del av den här gruvutvecklingen måste tillskrivas de miljöivrare som inbillar sig själva och andra, att batteridrift och ellagring i olika former är framtidens koldioxidfria samhälle och planetens enda överlevnadschans.

Våra efterkommande torde få uppleva en rätt stor besvikelse över den ogenomtänkta forcerade miljöpolitiken.

Johnny Åkerlund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel