Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Det är rationellt att fjärrstyra flygplatsen

Jag deltog också i informationsträffen angående fjärrstyrning av Åre Östersund Airport 22 januari med Luftfartsverket, Swedavia och Saab.

Alla frågeställare framförde enbart farhågor för försämringar. Jag ångrar att jag inte då framförde mina positiva argument för den planerade moderniseringen. Jag tror nämligen att allt kommer att bli lika bra eller bättre.

Jag är övertygad om att Försvarsmakten får sina krav beträffande förmåga under beredskap och krig tillgodosedda. Självklart gäller samma sak för den kommersiella luftfarten. Jag är övertygad om att flygklubben, ambulansverksamheten och skärmflygarna i Åre i framtiden får samma kontaktmöjligheter med Arlanda som nu med Frösön.

De flygledare som kommer att leda på distans kommer fortfarande att vara behöriga för aktuell flygplats och ha lokalkunskap. Det är naturligtvis inte prestige som driver denna utveckling. Det är ekonomi. Det är rationellt helt enkelt.

Jag är stolt över att de tre nämnda organisationerna har lyckats driva igenom detta projekt. Det kan bli en exportprodukt. Det här är bra för Sverige. Vi måste bortse från nackdelen att vi förlorar arbetstillfällen. Kanske kan flygledarna göra som vår landshövding, fast tvärtom: jobba i Arlanda och vara skrivna här?

Jag har en bakgrund som reservofficer i flygtjänst vid F 4. Civilt har jag jobbat med granskning, provning och luftvärdighetsgodkännande av militära flygsystem vid FMV Provningsavdelning i Malmsätt och Stockholm. På Malmen var jag kontrollflygare på olika flygplanstyper. Jag har också flugit i fyra olika flygklubbar i Sverige. Jag vet att mycket långtgående säkerhetskrav ställs på all materiel som berör flygning.

Alla ni som läser detta vet att flygsäkerheten har förbättrats. Den kommer bara att bli ännu bättre! Som pensionär inflyttad i Jämtland sedan 17 år trivs jag alldeles utmärkt här, men nu blev det lite för mycket av ”nää huvva”!

Flygvänner, tänk positivt!

Bengt Landervik

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel