Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Det behövs en hearing om cykelvägarna i Östersund

Kommunledningens satsning på expresscykelvägar har ingen majoritet bland invånarna i Östersunds kommun bakom sig. Ändå kör man på och ska nu ta nästa steg.

Jag cyklar ofta och tycker att förutsättningarna för detta är bra i Östersund och på Frösön. Expresscykelvägar på Brunflovägen och Storlienvägen är investeringar som inte är rimliga. Mellan Lugnvik och Östersund finns sedan tidigare två cykelvägar – nu är det tre!

Brunflovägens ombyggnad har gjort att busslinje 8 som trafikerat den vägen är flyttad. När man cyklar mot Odensala har det blivit Repslagarstigen och sedan cykelvägen bakom OSD som man använder.

Nu fullföljs dessa två expresscykelvägar och det går inte att ändra på!

När det gäller Krondikesvägen så var det jag och Kerstin Henriksson som föreslog för cirka 40 år sedan att den breda gångbanan skulle delas upp mellan gång och cykeltrafikanter. Det fungerar rätt bra. På samma sätt finns det cykelväg efter Genvägen.

Jag delar helt uppfattningen från C och L – stanna upp och utvärdera de nu gjorda satsningarna på expresscykelvägar.

Debatt: C och L: Därför bör vi göra halt med expresscykelvägarna (25 oktober)

Om nu kommunen vill satsa mera på trafiksäkerhet för cyklister så borde den satsningen ske tillsammans med Trafikverket på E14/E45 mellan Opevägen och infarten till Hembygdsgården.

Jag tror att dessa satsningar på expresscykelvägar kommer tyvärr att medföra mera olyckor. Det är viktigt med ett samspel i trafiken mellan fordonsförare, cyklister och gångtrafikanter. Här måste också stor hänsyn tas till den stora gruppen äldre i trafiken.

Jag vill att Östersunds kommun genomför en hearing om expresscykelvägar och därefter är beredda att ompröva besluten.

Per Söderberg

kommunpolitiker 1971–2015, samordnare Centerns Ceniorgrupp

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel