Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Det borde gå att införa tillfälligt stopp för prospekteringstillstånd

Artikel 33 av 41
Planerna på gruvbrytning i Oviken
Visa alla artiklar

Annons

Håkan Larsson (C) med flera skriver: ”Riskerna understryks i Januariavtalet (JA), där det konstateras att regelverket för utvinning av mineraler ur alunskiffer ska skärpas. En ny lagstiftning ska vara på plats från 1 januari 2022. Att tillåta gruvverksamhet i alunskiffer innan denna lagstiftning är på plats vore oansvarigt.”

DEBATT: C: Gruvbrytning i alunskiffer innebär oacceptabla risker (4 mars)

Helt rätt. Det finns en stark uppslutning från kommuner, partier och organisationer för att stoppa exploatering av alunskiffer.

Den mest genomarbetade riksdagsmotionen i ämnet inför beredning, debatt och beslut föreslår förbud mot brytning av alunskiffer. Den har skrivits av vänsterpartister.

Det borde inte hindra att man redan nu samlar en riksdagsmajoritet för ett beslut med den innebörden. Ett moratorium för prospekteringstillstånd i avvaktan på ny lagstiftning borde också vara logiskt. Eller är jag ute och cyklar? Du Håkan L, som kan turerna, vad är möjligt och hur når vi dit?

Håkan Olsson, Persåsen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel