Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

INSÄNDARE: Det enda extrema med Fjällblicken är höjningen av riktpriset

Annons

Östersundshems projektledare för projektet Fjällblicken har för ÖP redovisat ett antal fakta och några spekulationer angående projektet bygget av BRF Fjällblicken.

Byggledaren Sven Ringvall om Fjällblicken: Fel i ritningarna och för snabb process – "Peab fick ingen ärlig chans" (16 oktober)

Bland annat har Peab begärt höjning av riktpriset med 34 miljoner kronor. Tidigare har ÖP redovisat att det överenskomna riktpriset var cirka 119,4 miljoner. Den begärda höjningen är alltså cirka 28 procent.

Projektledaren anger också orsaker till den begärda riktprishöjningen. Till exempel nämns extremt stora valmöjligheter för köparna som en orsak.

Enligt min erfarenhet är mängden tillvalsmöjligheter inte alls extrem för ett bostadsbygge.

Normalt ingår en basstandard som köpare har möjlighet att mot betalning uppgradera till högre standard enligt en särskild tillvalslista. Prissättningen av tillvalen görs så att tillvalen ska ge ett bidrag till ökad vinst.

Det enda jag kan se som extremt i det här bostadsprojektet är den begärda höjningen av riktpriset. Ekonomin i det här projektet går enligt min mening inte att förklara med tidspress, många valalternativ och bristfällig granskning av arkitektritningar.

Att Östersundshem så sent som i december 2017 räknade med en vinst på projektet på 40 miljoner kronor är för övrigt helt ofattbart. Projektet var då så långt gånget att inflyttning pågick. 

Bertil Åsén, f d chef för Skanska Jämtland, f d chef för teknisk förvaltning Östersunds kommun

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons