Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Det måste bli tydligare smittskyddsregler och ändrad attityd till corona både i Åre och allmänt i Sverige

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Det är början av juli månad, men bara fyra månader till november, när en ny vintersäsong börjar. Det är inte länge dit.

Vi är norrmän från Mittnorge och bor cirka två timmar bort från Åre. Där vi har fritidshus. Vi tycker mycket om Åretrakten och vi är här sommar som vinter.

Årets vintersäsong med fina förhållanden och mycket snö blev avbruten av corona. Hur blir det med kommande säsong?

Det hade varit önskvärt att de nordiska länderna hade kunnat samarbetat redan från starten av coronautbrottet och infört gemensamma regler för att bekämpa pandemin. Men så blev det inte och det märks i olika strategier och smittspridning.

Vi kan använda vårt fritidshus, men om vi stannar måste vi tillbringa tio dagar i karantän när vi är tillbaka i Norge.

Vi har ändå valt att semestra en vecka här. Vi har tagit med egen mat och dryck, undviker kontakt med andra och är bara ute i naturen, gör fjällturer och paddlar kajak.

Vi har med oss desinfektionsmedel, gummihandskar och ansiktsmasker. Luft och vatten smittar inte, men smittskyddsreglerna är viktiga.

Varför detta lilla inlägg? Med våra förhållningsregler har vi tittat oss omkring. Vad vi ser? Jo, det är faktiskt stora skillnader mellan Norge och Åre i fråga om attityder och ändrat beteende. Här ska man inte hindra spridning, men dämpa den.

Här finns inte alltid handsprit och påminnelser om att hålla avstånd i butiker är inte lika tydliga som hemma i Norge.

Medvetenhet om smittspridning samt klara och tydliga besked om smittskydd skulle utan tvivel minska och hindra smittan.

Hur blir det med vintersäsongen 2020-2021? Norrmän och andra utgör en stor del av turisterna i Åre. Många har lägenhet eller stuga, andra kommer tillfälligt.

Om smittan inte minskas betydligt är det stor risk att reserestriktionerna till och från andra länder består, när det är dags för ny vintersäsong. Det är det ingen som önskar då det skulle slå hårt mot näringslivet och Åre som skiddestination.

Det måste bli tydligare smittskyddsregler och ändrad attityd till corona både i Åre och allmänt i Sverige. Då kan vi se fram emot en ny härlig vinter i trygga omgivningar.

Nordmann, hälso- och sjukvårdsanställd med stuga i Åre

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel