Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

INSÄNDARE: Diskriminering av den ädla fisken

Annons

För att göra en utsättning av öring i ett vattensystem, måste den öringen ha samma stamtillhörighet som den ursprungliga öringen i vattnet.

Exempel: I Gimåns vattensystemet, med sin Gimmåöring, får inte beblandas med någon annan stam av öring. Det här trots att Gimmåöringen är känd för sin långsamma tillväxt, förhållandevis stora huvud och dessutom höga pris från fiskodlarna.

Det finns andra stammar av öring, som är mer snabbväxande och billigare att tillgå, men här säger Länsstyrelsen nix, med någon tveksam anledning, som är svårt att förstå.

En beblandning av olika öringstammar, likaväl som hundar av blandras blir både tåligare och billigare i inköp. Det känns som ett starkt argument för att släppa ”cementeringen” om att inga blandningar av öringstammar får ske. Det är diskriminering av den ädla fisken.

Här borde Landshövdingen ingripa, och rätta till det hela.

En total overklig tanke vore om Bräcke kommun, till sina invånare, skulle påpeka att det är olämpligt att föra över sina gener till någon person från ett annat landskap med tanke på rastillhörighet, ”i våra vatten ska endast kommuninvånare para ihop sig”. (Skulle naturligtvis inte resultera i långsam tillväxt, och dessutom förhållandevis stora huvuden på avkomman).

Göran Olsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons