Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Dörren till äldreboendet var inte låst – alla kunde gå in

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Mitt kära land som jag älskar så mycket: varför tar du inte hand om dina äldre bättre? De som har byggt landet, som är våra föräldrar, som saknar försvar nu; de är de som är mest utsatta.

Den 4 april 2020 gick jag förbi ett äldreboende i Åre kommun för att lämna en blomma till en anhörig – jag tänkte ge den till personalen, vid dörren.

Kliver ur bilen och närmar mig dörren. Den öppnas på en gång och strax efter det öppnas den inre dörren också. Konstigt. Hade de inte hört om besöksförbudet? I hallen väntar jag några minuter och ropar på personalen. Till slut kommer någon som tar emot min blomma och ska ge den till min anhörig.

Åker hem och det växer en sorg i mig. Ringer enhetschefen som hör min historia och får som svar att jag har gjort fel som gick in när det är besöksförbud, att jag ”borde ha läst det på dörren”. Att de måste ha dörren öppen för posten, för leveranser, att de inte kan ha dörrvakt – ”förstår du väl?!”.

Jag driver eget företag och har köpt en ringklocka som jag satt på dörren med dubbelhäftande tejp tillsammans med ett meddelande att vi kommer ut vid leverans, vänligen ring vid besök. Den kostade 149 kronor. Och vi har inte upplevt att det tar särskilt mycket tid för oss i personalen att svara när någon ringer. Vi tar också emot akuta fall. Ändå går det bra.

Våra äldre, hur försvarar vi dem? Är de inte värda 149 kronor och lite mer uppmärksamhet? Ett husdjur får bättre vård i Sverige än många äldre personer!

Hur många mer ska dö? Vilken siffra behöver vi nå? Och varför? Varför prioriteras ekonomin framför livet?

Snejana Petrovici Karpas

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel