Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Dra in bidragen till nykterhetsorganisationer

Björn Sandal, IOGT-NTO, kräver att politikerna inte ska underlätta alkoholkonsumtion.

Debatt: Helt fel tid att göra alkoholen billigare och mer tillgänglig (6 maj)

Jag vet inte i vilken utsträckning politikerna har underlättat alkoholkonsumtion. Men om så – mot förmodan har skett, så är det bara bra. Dock måste nu politikerna se till att vi äntligen får gårdsförsäljningen (enligt finsk modell) på plats!

Den på sin tid kände Frostvikensprofilen P O Sundman lär ha uttalat: ”Rätt använd är alkohol den bästa lyckodrog som finns”. Jag instämmer.  

Det blir nu för lång tid framöver minskade skatteinkomster (var glad om det inte gäller på Systembolaget) för stat, region och kommun. Därför måste det allmännas utgifter ses över. Självklart ska politikerna nu se till att upphöra med bidrag till nykterhetsorganisationer.

Reklamreglerna bör ändras, så att tidningsreklam även för sprit tillåts. Det skulle stärka de svenska (ibland norrländska) destilleriernas konkurrenskraft och förbättra tidningshusens vikande annonsintäkter.    

Många små ölbryggerier och destillerier riskerar nu konkurs. Detta sker alltså samtidigt som IOGT-NTO och andra nykterhetsorganisationer – tack vare fortsatt lika stora bidrag av skattebetalarnas pengar – fortfarande kan hålla sig med arméer av funktionärer, som skriver frihetsfientliga insändare. Det är stötande. 

Ulf Parde   

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel