Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Elever i 9:an på Torvallaskolan skriver insändare

Elever i klass 9 med svenska som andraspråk på Torvallaskolan i Östersund, har fått träna på att skriva insändare.

Konstgräsplaner nu!

Jag tycker att det ska finnas flera inomhuskonstgräs-fotbollsplaner i Östersund.

För det första ska man inte behöva träna eller spela matcher ute på vintern när vädret är -20. För det andra finns det mer än 30 fotbollslag i Östersund och alla kan inte dela på en inomhusarena.

För det tredje kan man inte träna så bra som man vill, för det är halt, man kan bli sjuk och man kan skada sig lätt när det är halt på fotbollsplanen.

Nu tycker kanske många att kommunen satsar mycket pengar på fotboll redan, men eftersom det är så många som spelar fotboll, är det en bra investering och det håller många barn och ungdomar borta från bus och droger.

Jag tycker alltså att det behövs flera konstgräsfotbollsplaner, för att man ska inte träna ute på vintern och man ska inte bara få träna en gång per vecka för att det finns ingen plan eller att de är upptagna. Vi behöver flera konstgräsplaner för att man ska kunna minst träna fyra gånger per vecka.

Monir Mohammadi

---

Simning i grundskolan

I förberedelseklassen får barnen gå på simträning efter två veckor, men inte de vanliga eleverna. Eleverna som var i FBK säger att de missar simning med klasskompisar. Därför blir det bra om eleverna kan ha simning tillsammans som en hel klass.

För det första, simning är en bra träning. Vissa barn kan vara lata med simning som en lektion, men det ska bli bra för eleverna.

För det andra, simning kan bli ett bra sätt att höja vänskapen mellan eleverna. Många är blyga och impopulära barn får inte bra betyg för att de är rädda för att kommunicera med varandra. Det är viktigt att eleverna kommunicerar med varandra för att förbättra studierna och simning är ett bra sätt att göra det på.

För det tredje, om eleverna får ha simning var tredje vecka kommer de att börja vänja sig vid vatten, vilket innebär att de ska lära sig tekniker för att simma snabbt och längre avstånd utan att bli trötta snabbt. Att veta hur man kan simma snabbt och länge kan bli effektivt i en nödsituation i framtiden.

Efter allt jag har sagt, så tycker jag att simning med klass är bra för elevernas hälsa och för klassens sammanhållning.

Josephat

---

Betala skatt!

Jag tycker att skatter är bra för samhället.

För det första: vi som bor i landet får en bra samhällsservice.

För det andra: staten går inte i konkurs.

För det tredje: kan det göra så att klyftan mellan rika och fattiga människor minskar.

Jag tycker att samhället fungerar bra om alla följer mina argument och om samhället fungerar bra, blir allting bra. Vi som bor i landet måste tänka på samhällets bästa.

Alireza Hasani

---

Kortare skoldagar!

Jag tycker att vi har för långa skoldagar och jag tycker att vi ska vara lediga på fredagar och ha skola på söndagar. Varför?

För det första: när man är tonåring behöver man tid för annat än skolan, till exempel sova.

För det andra: det är på fredagar allting händer och då är det bättre att gå i skolan på söndag, för söndagar är jättetråkiga.

För det tredje: om man har kortare lektioner, blir skoldagarna kortare och det tycker jag blir bra.

Jag kan tänka mig att många vuxna inte tycker som jag, men det är vi ungdomar som måste gå i skolan, inte de.

Alltså, även om det inte blir som jag vill nu, så kanske yngre elever får uppleva att skoldagarna blir kortare och att de får gå i skolan på söndagarna i ställe för på fredagarna.

”Skoltrött”

---

Thaiboxning

Jag tränar thaiboxning i en liten klubb i Östersund. Den kallas för ÖJK och jag trivs ganska bra i den. Jag tränar alla vardagar i veckan och ibland tränar jag extra MMA.

För det första tycker jag att vi måste ha en egen ring, för då behöver vi inte resa bort till andra städer för att tävla.

För det andra anser jag att om vi hade en egen ring, skulle vår klubb inte vara lika liten som idag. Då skulle folk från andra städer kunna komma hit för att tävla och då kanske de vill stanna här för att fortsätta träna.

För det tredje tappar vi tid hela tiden när vi reser bort och tiden är mycket värdefull för mig och jag kan använda den på något annat sätt.

Jag hoppas att vår klubb kan skaffa en ring till oss.

G H

---

Om diktaturen Eritrea

Jag tycker att Eritrea skulle vara en demokrati i stället för en diktatur.

För det första: Eritrea är ett vackert och varmt land. Jag tycker att det skulle vara ett fantastiskt land på grund av värmen, fina och heliga platser.

För det andra: är det helt tvärtom på grund av diktatorn. Till exempel det är ju jättemånga ungdomar och äldre som lämnar landet eftersom de vill söka ett bättre liv och trygghet.

För det tredje: är det jättesvårt för ungdomar att leva utan föräldrar eller familj därför att man kan inte sluta att tänka på dem och det skapar ju ångest. 2011/12 dog jättemånga när de var på väg till Europa för att söka ett bättre liv och trygghet.

Vissa kan säga: ”Varför stannar ni inte i ert land?” eller ”Varför står ni inte upp för ert land?” Men i mitt land kan man inte säga sina åsikter eller vad man tycker om landets lagar.

Jag tycker att Eritrea skulle vara en demokrati i stället för en diktatur. Då skulle jag kunna leva där med mina kära föräldrar och syskon.

Eyob Tesfalem

---

Mobbning

Mobbning, det tycker jag är så irriterande. Och det finns många slags mobbning. Det kan till exempel vara på nätet, det kan vara både fysisk och psykisk mobbning och den sista är det här med blickar och fula kommentarer.

För det första kan mobbning leda till att människor kan begå självmord, kanske till och med blir deras liv förstört av hat och mobbning.

För det andra är det dåligt för hela världen, mobbning och hat leder till mer krig och våld i världen.

För det tredje kan det vara bra för hela världen om man slutar med detta, välden behöver mer kärlek och vänskap.

En del menar att mobbning har funnits i alla tider och att det inte går att stoppa, men det köper inte jag, för jag tycker att det är dags att stoppa all form av mobbning och det NU!

Så det var det jag tyckte om mobbning, tänk på hur världen blir finare och bättre om alla skulle stoppa mobba och hata varandra, vara vän med varandra och ge kärlek till varandra. Vem vet, vi kanske inte har så mycket tid för att leva, så det är bättre och göra det i dag än i morgon.

Mohsen Heidari

---

Satsa mer på tjejfotboll!

Jag tycker att flera utlandsfödda tjejer ska ha möjlighet att spela fotboll. När man kommer till den här kulturen, så brukar det vara problem med föräldrarna eller någon annan släkting. De flesta föräldrar säger att fotboll är inte bra för tjejer. De tycker att tjejerna ska vara hemma och hjälpa mamman för att träna inför framtiden och veta hur de ska göra när de gifter sig och får barn.

Några andra tror att man spelar fotboll för att få träffa en kille eller för att visa killar hur bra man är. Men ofta slutar tjejerna spela och blir aldrig fotbollsspelare eller proffs som till exempel Messi.

På grund av allt detta ger föräldrarna aldrig tjejen en chans att visa hur långt hon kommit. Det kan hända att när man blir 14–17 år blir man mer intresserad av att hänga med vänner än att spela fotboll.

Därför skulle jag vilja säga till alla föräldrar som är därute:

Det finns tjejer som verkligen kan bli fotbollsspelare! Låt din dotter göra det hon känner och gå på hennes träning och matcher!

Det är inte alltid man lyckas och det går bra, ibland misslyckas man, men det är okej!

#alltidfotbollstjej

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel