Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: En myt att inhyrda läkare är mycket dyrare

Signaturen För nuftig vill att regionerna ska bojkotta inhyrda läkare med motiveringen att det skulle göra det billigare och på så sätt möjligt att anställa fler läkare.

Insändare: Förbjud vansinnet med stafettläkare (6 februari)

Men en bojkott av vårdbemanning skulle inte lösa problemen i vården. Tvärtom. Det skulle innebära att den redan ansträngda sjukvården skulle få ännu sämre förutsättningar för att klara sitt uppdrag.

Det är en myt att de inhyrda medarbetarna är mycket dyrare än egenanställda. I dag betalar inte regionerna arbetsgivaravgifter eller semesterersättning för de inhyrda vilket de skulle behöva göra om de var regionens egna anställda. Det går därför inte att säga att färre konsulter automatiskt skulle betyda lägre kostnader.

Dessutom är de inhyrda mycket kostnadseffektiva eftersom de generellt träffar dubbelt så många patienter jämfört med en regionanställd läkare.

Skälen till att det finns konsulter i vården är flera, dels beroende på en stor kompetensbrist men också för att arbetsgivare ofta har en naturlig personalomsättning. Det betyder att det ständigt finns en rörlighet med medarbetare som behöver ersättas under korta eller lite längre perioder. Då kommer konsulterna in och säkerställer att patienterna får vård.

Det är alltid viktigare för en patient att få träffa en läkare än vem som råkar vara dess arbetsgivare.

Patrik Eidfelt, förbundsdirektör Kompetensföretagen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel