Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Ett mera spritt boende skulle lugna bostadsmarknaden

I dag är det många som med rätta oroar sig för bostadsmarknadens utveckling. Åtskilliga, som investerat stora belopp i sitt boende, har anledning att bäva.

Många har i färskt minne fastighetskraschen i början av 1990-talet. Jag minns att jag tyckte särskilt synd om en ung kvinnlig student i Stockholm, som just hunnit köpa en bostadsrätt för 400 000 kronor. Så kom krisen och plötsligt var hennes lägenhet värd endast 100 000.

Den unga studenten var ett exempel bland många. Ingen vet med säkerhet när nästa smäll kommer. Troligen ganska snart. En räntehöjning på endast några procentenheter är tillräckligt för att slå sönder ekonomin för många.

Den hejdlösa urbaniseringen skapar överhettning i centralorterna, medan förhållandena i övriga delar av landet är den rakt motsatta. Bristen på bostäder i Stockholm och andra attraktiva orter pressar upp priserna till orimliga nivåer.

Här står bankerna i kö, för att hjälpa till. I andra delar av landet är det så gott som omöjligt att låna till byggande.

Nu har det snart gått tre månader sedan valdagen och vi vet fortfarande inte vilka som kommer att styra Sverige de närmaste fyra åren. När vi väl får en ny regering på plats är det bara att hoppas att den har klokskap, kraft och mod att ta itu med obalanserna.

Jag är övertygad om att ett mera spritt boende skulle verka lugnande på bostadsmarknaden och bidra till stabilare och rättvisare ekonomiska förhållanden mellan olika delar av landet.

Den digitala utvecklingen gör det i dag möjligt att i högre utsträckning än tidigare, delta i förvärvslivet även om man bor långt från centralorten.

Dags alltså för våra rikspolitiker att presentera regionalpolitiska åtgärder som leder till ett rundare Sverige, och en jämnare och rättvisare prisutveckling på bostadsmarknaden!

Kurt Folkesson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel