Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Ett rökfritt Sverige i sikte 

Regeringens mål att Sverige ska vara rökfritt år 2025 stöds säkert av majoriteten av svenskarna. Att rökning är skadligt och farligt vet ju alla i dag.

Regeringen borde verka för ett förhållningssätt och ett agerande som försvårar tobaksindustrins marknadsföring av de dödliga varorna. Det räcker inte med att som nu föreslå begränsning av enskildas rökning på platser som uteserveringar och busshållplatser, utan det är producenternas handlingsutrymme som behöver begränsas om rökningen ska kunna minska såsom regeringen eftersträvar.

När det gäller handel och marknadsföring kan dock tobaksindustrin stödja sig på befintliga lagar vars innehåll inte alltid medger inskränkningar i den omfattning som skulle behövas för att lättare få stopp på rökningen som ett hälsoproblem i vårt samhälle. 

Vad skulle då opinionen, politikerna och regeringen kunna göra för att nå målet om ett rökfritt Sverige 2025? Industrin vill fortsätta synas genom sina varumärken och loggor. Det kan förhindras genom att cigaretterna endast får saluföras i standardiserade, neutrala förpackningar (på gång i Norge), en åtgärd som skulle göra dessa mindre iögonfallande och lockande för barn och unga.

Kombinerat med ett exponeringsförbud mot cigaretter på försäljningsställena skulle det bidra till en säkrare måluppfyllelse. Det som inte syns är svårare att lockas av.

Politiker i kommun, region och riksdag, hjälps åt att få Sverige rökfritt till 2025!

Börje Hall

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel