Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Får de äldre den hjälp de behöver?

Många äldre sitter faktiskt "på läktaren" när det gäller sociala omsorger och olika former av vård. Man läser ständigt om kriser och besparingskrav och upprörande händelser som naturligtvis leder till oro. Inte bara för de äldre utan även anhöriga. Kommer man att få den hjälp som behövs?

Läste i tidningen ETC om personalsituationen inom den kvinnodominerande hemtjänsten, där var tredje person går på visstidsanställning deltid med en lön på 10 000 kronor per månad.

1991 var andelen tidsbegränsat anställda 16 procent. 1999 var andelen 21 procent  och 2014 var andelen 31 procent. Dessutom kryper de tillfälliga anställningarna högre upp i åldrarna. Bland kommuner och landsting ligger medelåldern på 38 år.

Är denna utveckling en konsekvens av bolagsfilosofi, eller hur ska det tolkas? Att man effektiviserar verksamheten med tillfälliga inhopp? Både bland de privata utförarna som inom kommunen. Konsekvensen blir att en patient eller vårdtagare träffar 20-25 olika biträden under en vecka.

Vart har solidaritet som politiskt mål tagit vägen?

Leif Persson PRO

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel