Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Feriejobb ska ha kollektivavtal

Avtalet för feriejobb som har gällt de sista tio åren mellan SKL och Kommunal, innebär att varken centrala avtal eller kollektivavtal gäller, utan endast lokala förhandlingar mellan kommunen och det lokala kommunal facket.

Kommunala feriejobb ska riktas mot grupper som av sociala skäl bedöms ha behov av feriejobb, som nyanlända ungdomar, de med funktionsnedsättning, elever från särskolan och elever som av andra skäl inte kommer in på eller hoppar av gymnasieskolan.

Feriejobben ska ha bra kvalitet och visa på möjligheten som finns för dem som vill arbeta i kommun och landsting, inte minst med tanke på den stora generationsväxling som sker och kommer att ske.

Feriejobben kan visa på de olika sektorerna i vård, skola och omsorg. Östersunds kommun har ett stort behov av timanställda och vikarier som barnskötare, personliga assistenter, vårdare och vårdbiträden. Jobben ska ha kollektivavtal och kunna leda till vikariejobb eller timanställning när man fyllt 18 år.

Riksdag, regering, arbetsgivare och arbetstagarorganisationer ska uppmanas att ta sitt ansvar så att fler feriejobb skapas bland andra arbetsgivare.

Kjell Berg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel