Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Fisken som ska odlas i Kall är lyxkonsumtion

Annons

Fiskodlarna ger aldrig upp. Nu har det givits tillstånd, och alla är glada, till att bygga och starta en landbaserad odling i Kall. Dock har, enligt P4 Jämtland, fyra bybor överklagat beslutet med hänvisning till placeringen. Etableringen är välkommen om den inte stör i den egna sandlådan.

Domstol säger ja till fiskodling i Kall – kan bli en av Sveriges största (14 september)

Jag är också kritisk till etableringen men av helt andra skäl. Den fisk som är tänkt att odlas i Kall kräver foder av fisk för att växa till konsumtionsfisk. Till ett kilo odlad fisk kan så mycket som tre kilo havsfisk krävas.

Fisk till detta foder hämtas alltså ur havet, ett hav där en tredjedel av bestånden är överfiskade.

”I de östra delarna av centrala Atlanten (Västafrika) är nästan hälften (46,5 procent) av fiskbestånden överfiskade” enligt FAO, FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation. ”I slutet av 2016 var 65,6 miljoner människor på flykt. 2017 har den siffran ökat till 68,5 miljoner”. Var ligger den när 2018 är till ända?

Det finns flera anledningar till att folk måste lämna sina hem och bli flykting. En anledning är fattigdom och brist på föda. Är det någon i Kall som tror att den där tilltänkta odlingen kommer att bidra till att minska flyktingströmmarna? Jag tror det i alla fall inte.

Vi har nyligen genomfört ett val i Sverige där ett parti (SD) som bygger sitt existensberättigande på att jaga ut flyktingar fick 17,6 procent av rösterna. Anledningen till att flyktingarna ska ut är att de stjäl resurser från oss stackars etniska svenskar.

Vår lyxkonsumtion i form av odlad fisk och omega 3-tabletter skapar flyktingar, men när vi får för oss att flyktingarna stör i sandlådemyset blir det kalla handen. Det tycks vara svårt med empati och att ta till sig sambandet orsak och verkan. 

Googla på ”stadsjord”.

Arne Molin

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel