Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Fiskodling i kassar på land är ett bra alternativ

Annons

Fisk är nyttig mat som ger protein och viktiga fettsyror som Omega-3. I takt med att de vilda bestånden av fisk minskat globalt så har fiskodlingarna ökat, inte sällan på bekostnad av de vilda bestånden.

Cirka 30 procent av den vildfångade fisken används i dag som foder åt fisk i fiskodlingar – det är oftast små obetydliga fiskar som inte är viktiga matfiskar för människan, men de har ofta en helt avgörande plats i ekosystemet.

De öppna kassodlingarna har stor negativ effekt på de lokala ekosystemen. Ströms Vattudal, som är en näringsfattig sjö, förändras när det läcker näring från fiskodlingen. Detta gynnar andra arter och missgynnar dem som sedan tidigare lever i sjön. Det blir en förändring av ett system i balans.

Mycket av den mat man ger fiskarna i odlingen samt mycket avföring och urin från dem går rakt ut i vattnet (trots att det på senare år har blivit bättre). Invånare kring sjön har upplevt en tydlig ökad växtlighet samt slembildning och ökad lukt.

Eftersom kassarna är öppna finns även risken för spridning av parasiter och sjukdomar till vilda släktingar i sjön, vilket har förekommit.

För att vi i framtiden ska ha ett hållbart vattenbruk är det viktigt att inte tillföra några bekämpningsmedel eller förebyggande läkemedelstillsatser i fiskarnas foder.

Naturskyddsföreningen menar i vår rapport Miljöanpassat Vattenbruk i Sverige, 2014, att om vi placerar fiskodlingar i kassar på land så minskar övergödningen i våra sjöar och hav. Slaggprodukterna kan återvinnas och användas som gödsel i trädgårdsodlingar; på så sätt skapas också fler jobb.

Vattudalens Naturskyddsförening är positiv till fiskodlingen och ser gärna att fiskodlandet ökar. Ett alternativ skulle då kunna vara att satsa på växtätande fiskar i stället för rovfiskar, och fiskodlingar med slutna odlingssystem, alltså kassar på land.

Anna Andrée, Vattudalens Naturskyddsförening

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel