Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Flytta inte busstationen

Östersund har en mycket välbelägen och väl fungerande busstation vid Gustaf III: torg mitt i centrum av länets enda stad. Nu har tyvärr de styrande i staden nappat på ett förslag att ramponera detta väl fungerande kollektivtrafiksystem och i stället storskaligt bebygga markarealen.

Man tror sig att som ersättning kunna bygga upp en fungerande ny busstation vid järnvägsstationen, vilken som bekant ligger i utkanten av stadens centrum.

Detta skulle leda till stora olägenheter för det stora flertalet av länets bussresenärer, vilka i huvudsak inte utgörs av stadsbor utan av boende i ”förorter” och folk från länets övriga kommuner, och är därmed en angelägenhet inte bara för staden utan framför allt för hela länet.

Lantisarnas resmål är sällan järnvägsstationen utan nästan alltid stadens centrum med vad som finns där i form av service; affärer, banker, skolor, myndigheter, sjukvård, bibliotek, etcetera. En busstation utanför centrum kommer att allt mer inbjuda till bilresor i stället för kollektivt resande och detta är ju knappast i enlighet med Parisavtalet.

Hur kollektivtrafiken fungerar och bör fungera är det naturligtvis resenärerna och busschaufförerna som vet bäst, inte kommunens tjänstemän och politiker i allmänhet.

Därför, innan ni lägger ner mera möda och pengar på detta ”stölleriprojekt”, ta och tala med bussresenärerna och chaufförerna om vad de anser om att flytta busstationen från centrum.

M.T. lantis och bussresenär

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel