Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Flytta inte flygledarna!

Jag anser att beslutet om att fjärrstyra flygtrafiken vid Åre Östersund Flygplats från Arlanda måste rivas upp. Att flygledarna med lokalkännedom sitter i tornet på Frösön är ovärderligt på många sätt. Ett exempel kan vara att flygledarna här har en helt annan koll på snabba väderomslag som sker här i fjällens närområde än vad man skulle ha om trafiken leddes från Arlanda.

Även om jag själv, med en del flygtimmar bakom mig, inte längre flyger själv, har jag förmånen att få flyga med kompisar rätt ofta. Det känns tryggt att känna igen trafikledarnas lugna röster och att ibland få en korrigering på kurs eller höjd beroende på vad som kan dyka upp under flygningen.

Man kan exempelvis bli uppmärksammad på att  "i den kurs du just nu håller, har det bildats dimma och tornet tipsar om en mera lämplig kurs". Eller "vi väntar oss en kraftig hagelskur strax norr om Krokom inom kort".

Jag vet att det kan verka svårt, men inte omöjligt att ändra ett sådant här beslut och jag vill med dessa rader i alla fall försöka  belysa hur jag från min horisont ser på det hela.

Jag föreslår att trafikledarna även framöver får leda flygtrafiken på plats i tornet på Åre Östersund Flygplats. Det känns tryggt och säkert.

Dick Enebro

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel