Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Föga genomtänkt att lägga ned de mindre förskolorna

När vi för några år sedan skulle sätta våra barn i förskolan så gjorde vi en grundlig genomgång av vilka förskolor som kunde vara alternativ. Vi besökte helt enkelt förskolorna och pratade med personalen.

Vi kom snabbt fram till att vi inte ville ha barnen på en stor förskola utan på en mindre där pedagogiken och personalens samspel var viktigast. Vi ville inte ha barnen på en stordriftsmaximerad barnförvaring varför valet föll på förskolan Hjorten i Karlslund.

Nu ska Östersunds folkvalda besluta om att lägga ner mindre förskolor. Förskolan Hjorten är en av dem. Läser man tjänstemannaförslaget mellan raderna så är det just stordriftsmaximering man vill uppnå för att spara pengar.

Att det i dag saknas förskolor med ledig kapacitet i centrala Östersund-Frösön verkar man ta lätt på - det blir ju föräldrarnas problem om de får köra barnen långt i stället.

Redan till hösten ska detta vara genomfört. Tjänstemännen lovar förtur till andra förskolor men kan inte säga var barnen kommer hamna. Det låter som en panikåtgärd och föga genomtänkt.

Jag tycker att det ska finnas en valfrihet och en mångfald även på utbudet av förskolor. Varför ska det inte få finnas mindre ”produktionsenheter” med specialpedagogik och ett mindre totalt antal barn? Alla barn är inte lika.

Är några kronors besparing så viktig? Ligger det i barnens bästa att tvingas byta förskola och riva upp vänskapsband samt invanda rutiner för att budgeten ska gå ihop?

Ifall kommunen får ökade kostnader så kan man faktiskt höja skatten också, det vill säga synliggöra de ökade kostnaderna. Är det alltid våra barn och gamla som ska ta smällen? Jag börjar undra vad fan jag får för skattepengarna.

Per Edström, Östersund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel