Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: För sjukvården väntar en nattsvart sommar

Som man bäddar får man ligga.

Som man sår får man skörda.

Som man bedriver personalpolitik får man bemannat.

Jämtlands sjukvård går en nattsvart sommar till mötes. Vad är den bakomliggande orsaken till detta? Jo, en kolossalt insiktslös och inkompetent personalpolitik vars konsekvenser vi nu ser konkretiserade; irreversibla skador i form av rutinerade sköterskor som i protest sagt upp sig med massiv sköterskebrist som följd.

Vad leder det till? Vårdavdelningar tvingas till vettlösa neddragningar i antal vårdplatser. Den svårt sjukes yttersta utpost, intensivvården, drar ned till endast fyra vårdplatser.

Och enligt naturlagen om alltings jävlighet tajmas denna personalpolitik och dess konsekvenser med en pandemi som lagt ofattbart mycket sten på bördan för sjukhuspersonalen.

De stora avgångarna är alltså konsekvensen av nämnda personalpolitik vilken dragit igång en förödande kedjereaktion: Försämrade villkor, missnöje, avhopp, underbemanning och ytterligare försämrad arbetsmiljö, dålig stämning, ytterligare avhopp. Pandemi. Inget ljus i tunneln. Och så vidare.

Snart är det alltså sommar och semesterbehovet hos den återstående tappra spillran av vårdpersonal har aldrig i någonsin varit större.

I klarspråk: Du som är bofast i Jämtland och i sommar blir svårt sjuk, riskerar ett kraftigt försämrat omhändertagande jämfört med ett normalår. Den rådande krissituationen riskerar alltså att allvarligt drabba din hälsa, liksom den riskerar att göra med hälsan hos oss som är satta att ta hand om dig.

Patientsäkerheten i sommar på Östersunds sjukhus är ett sjunkande skepp. De som skjutit den i sank, regionledningen, gjorde det med öppna ögon (det fanns rikligt med välformulerade invändningar) och underlät att hejda katastrofen i tid – när de ännu hade chansen.

Jonas S

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel