Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Förbjud nötkött i offentlig måltidsverksamhet

Klimatkrisen är mer akut än någonsin trots covid-19-pandemins dämpande effekt. Förskolan, skolan och äldreomsorgen i Jämtland bör därför nu ta chansen att förstärka den positiva trenden med kraftigt minskad nötköttskonsumtion genom att ersätta nötkött med klimatsmarta bönor och linser.

Halten uppmätt koldioxid i atmosfären har aldrig varit högre, sedan de exakta mätningarna började för 63 år sedan, rapporterade Washington Post i veckan. Det eldar på den redan snabba upphettningen av vår planet. Lyckas vi inte begränsa temperaturökningen till 2 grader kan det vara för sent, enligt FN.

Vår tvillingplanet Venus är ett varnande exempel som en gång troligen hade ett mysigt klimat med vatten och atmosfär – men nu är en 450 grader varm helvetesliknande öken insvept av frätande svavelsyra.

Nötkött, som orsakar nästan 40 gånger mer växthusgaser än baljväxter enligt Mat-klimat-listan från SLU, är den i särklass största klimatskurken bland livsmedel. Men som tur är minskade konsumtionen av nötkött med fantastiska 14,3 procent per svensk första kvartalet 2021 jämfört med samma period 2020, enligt Jordbruksverkets nya siffror. Det inger stort framtidshopp.

Mat orsakar 1,8 ton växthusgaser per svensk och år. Att nötkött, komjölk och andra djurprodukter ersätts av baljväxter och andra proteinrika vegetabilier är nödvändigt för att pressa ner växthusgasutsläppen från livsmedel till globalt hållbara 0,3 ton per världsmedborgare och år senast 2050, enligt Naturvårdsverket rapport ”Hållbara konsumtionsmönster”.

Klimatkampen behöver praktisk handling och modiga politiska beslut. Det är dags att förbjuda nötkött i offentlig måltidsverksamhet i Jämtland och istället servera nyttig växtbaserad mat med proteinrika baljväxter som standard.

Jonas Norberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel