Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Förfoganderätten utplånas i fjällskogarna

Hela fjällregionens skogar vill statens utredning med tvång tillskansa sig med pengar staten förmodligen inte har.

500 000 hektar fjällnära skog blir människofientlig skog, om vi inte säger stopp nu. Det är en yta mer än hela Halland eller Bohuslän eller nästan fyra gånger Ölands storlek.

Allt skall bli naturreservat, vilket inte är trevliga och mysiga skogar att vistas i annat än för vissa mindre djur och fåglar.

Dessa i dag välskötta skogar kommer att bli naturskogar. Där får träd växa upp hur tätt som helst för att sedan dö och ramla omkull huller om buller så att det till sist blir bara ett svårforcerat virrvarr. Det är dagens sanning, gamla naturreservat ser ut så.

Dessutom är redan hälften av landets fjällskogar redan skyddade så skogsutredningens förslag är överkurs.

Vi känner sympati med de cirka 7 000 privata skogsägare, som inte får bestämma över sin egen skog. På papperet äger skogsägaren sin skog, men denna kommer inte att få bruka den, varken hugga ved, röja stigar, röja, gallra, plockhugga, bygga hus eller väg.

Ersättningen från staten lär även dröja för erfarenhetsmässigt vet vi att det dröjer många år innan slutreglering sker. 

Skogsutredningen gör rätt som säger att Skogsstyrelsen inte skall ha vetorätt genom att med ord göra skogen omöjlig att bruka. Det skall alltid finnas möjlighet till en rättslig prövning.

Vi är förvånade över att det inte står ett ord om vindkraft i utredningen. I dag får vindkraft inte byggas i naturreservat. Någon skattefrihet föreslår utredningen inte, men väl att inkomsten likställs med andra skogsinkomster med skogskonto.

Sverige uppfyller redan i dag med råge alla internationella överenskommelser om miljö-och naturavsättningar av mark.

Finn Cromberger, Pelle Sallin

Skogsbrukare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel