Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Förre sjukhusdirektören: Man häpnar över kravet på att stänga liftsystemen i Åre

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Man häpnar. Så sa ett på 1990–talet klassiskt landstingsråd när tjänstemännen gick allt för långt i att glömma vem man var till för och enbart se verkligheten ur det egna perspektivet.

Uttrycket passar väl in igen då man nu hör verksamhetschefen för Åres hälsocentraler kräva att liftsystemen ska stänga för att vården ska klara sitt uppdrag.

Vårdchefen om Skistars beslut att fortsätta hålla backarna öppna: ”Jag är inte förvånad – de lyssnar inte på småfolket” (25 mars)

Att coronasmittan skulle komma även till både vårt land och till vårt län har varit känt mer än två månader nu. Att påsken skulle infalla i mitten av april har varit känt längre än så. Det hade varit bättre att nyttja den tiden till att förbereda sig för att kunna erbjuda den skattefinansierade vården där den efterfrågas.

I stället kräver man att den för länet helt avgörande näringen ska skjuta sig själv i foten genom att stänga verksamheten och därmed intäktsmöjligheterna.

Företagens existens och de anställdas utkomstmöjligheter i Västjämtland, för att inte säga hela länet, är helt beroende av de fyra vintermånadernas intäkter. Det vill man nu stänga stora delar av för att vården inte är förberedd. Man häpnar!

De regionanställdas löner kommer som vanligt den 25:e varje månad. Det gör inte de privatanställdas om intäkterna inte kan hämtas in. Förslaget att stänga liftanläggningarna – och därmed besöksnäringen i det närmast helt – leder utan tvekan till konkurser, arbetslöshet och hopplöshet för många år framöver.

Är detta det pris vi ska betala för en svagt förberedd hälso- och sjukvård på våra turistorter?

I stället för att lägga en våt filt över näringslivet i Västjämtland är det nog hög tid för vårdcentralen och dess chef att börja leverera vården där vi skattebetalare efterfrågar den. Det är frågan om möjligheterna att bo, leva och försörja sig i länet i framtiden.

Kjell Jönsson, vårdföretagare och f d sjukhusdirektör

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel