Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Förskolan i Åre kommun kommer inte att gå under

Jag har läst insändare och följt diskussionerna på sociala medier angående eventuell nedskärning av antalet förskollärare i Åre.

Det skrivs bland annat att om det bara blir en förskollärare per avdelning så upphör lärandet i förskolan. Att den ensamma pedagogen som blir kvar inte hinner vara i barngrupp, då denna måste planera och dokumentera allt själv.

Debatt: Låt Åre bli en kommun dit förskollärare söker sig! (15 november)

Nej, förskolan går inte under för att det minskas ned till en förskollärare per avdelning.

Nej, den förskollärare som blir kvar kommer inte dokumentera och planera allt själv.

Jag är helt och hållet med på spåret och förstår irritationen från både förskollärare och föräldrar. Men som utbildad barnskötare och med flera års erfarenhet, känns det lite surt och läsa att förskolan går under och att det inte går att driva en förskola med endast en förskollärare.

Det är inte så att den förskolläraren som blir kvar själv får driva förskolan, som någon skrev på Facebook. Själv planera verksamheten. Själv reflektera. Själv dokumentera.

Vi i arbetslaget är ett team. Jag gör allt det där jag med. Ja, förskolläraren har huvudansvaret. Förskolläraren har högre och bättre utbildning och det ställs högre krav på förskolläraren än barnskötaren.

Självklart är det lättare att vara två förskollärare på en avdelning. Det finns uppdrag som förskolläraren har, som barnskötarna inte har. Att kunna dela det uppdraget är klart bäst. Som ensam förskollärare är risken för utbrändhet större.

Så misstolka mig inte. Men att lägga fram det som att förskolan slutar fungera, lärandet i förskolan upphör. Det känns lite som att helt köra över alla duktiga och utbildade barnskötare.

Nu är det ju så att kommunen har svårt att rekrytera förskollärare. Varför då inte lägga all den energi ni har på att i stället fokusera på det som gör att mina kollegor blir utbrända? Arbeta och kämpa i stället lika hårt för mindre barngrupper, mindre kringuppgifter, bättre resurser och lägre krav över lag.

Barnskötare, Åre Kommun

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel