Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Förvånande besked från M om vindkraften

Förvåningen var stor när vi fick veta häromveckan att Moderaterna i Krokom tänker motsätta sig all utbyggnad av vindkraft i kommunen.

Debatt: Moderaterna i Krokoms kommun säger nej till vindkraft! (26 april)

Förvåningen blev ännu större när det stod klart att det parti som i senaste valrörelsen lanserade sig som det nya arbetarpartiet motsätter sig ett projekt i Offerdal-Alsen som skulle skapa 20-talet nya varaktiga arbetstillfällen på sikt.

Dessutom skulle det i etableringsfasen skapas cirka 440 årsanställningar, varav hälften, enligt vederhäftiga studier, skulle vara regionala. Till det så skulle den så kallade multiplikatoreffekten (indirekta arbetstillfällen) medföra ytterligare cirka 50 årsanställningar.

Med hänvisning till det av Energimyndigheten knutna Vindkraftcentrum skulle planerna i Offerdal-Alsen dessutom medföra omkring 50 000 övernattningar i närområdet från inrest personal. Att vi i Krokoms kommun utöver alla pluseffekter på den lokala arbetsmarknaden också skulle gå miste om mer än 90 miljoner i arrendeinkomster för det markområde som även kommunen berörs av.

Mot bakgrund av ovanstående och därutöver den avsaknad av ansvar som Moderaterna tycks ha tappat vad gäller kravet att nå uppställda klimatmål, så är ju stor förvåning ett väldigt milt uttryck.

Moderaternas talesperson argumenterade att deras motstånd till vindkraft i kommunen beror på att de renägande samernas villkor skulle bli spolierade om Vattenfalls vindkraftspark blir av. Jag ställer mig då naturligtvis frågan: Vad säger övriga egenföretagare, inte bara i vår egen kommun utan även i Jämtland i övrigt, om det faktum att en stor projektör avvisas på så tveksamma grunder?

Ett statligt bolag är berett att investera 5 miljarder kronor i vår kommun med alla fantastiska och positiva bieffekter det skulle medföra. Med all respekt för de renägande samerna, så måste väl alla andra egenföretagare som på olika sätt skulle dra nytta av den planerade miljardinvesteringen också bli uppmärksammade, eller?

Eftersom jag själv känner mig mest hemma i ett parti som sätter jobben, jobben och jobben som den allra viktigaste ledstjärnan här i vår glesbebyggda kommun, så vädjar jag till det nya arbetarpartiet Moderaterna: Visa inte bara med ord, utan även med handling, att ni är för en utveckling. Att återväcka det gamla bondesamhället är inget vi bör skicka vidare till våra barn och barnbarn.

Leif Jonsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel