Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Fritidshemmen kan bidra till integration

Sverige växer och vi har fått över 70 000 nya barn och elever det senaste året. Vi har en stor gemensam samhällsutmaning med integrationen av alla nyanlända elever. Fritidshemmen kan vara en viktig del av lösningen.

Den 10 maj firas Fritidshemmens dag runt om i landet. Även här i länet uppmärksammas dagen på flera av våra fritidshem. Den verksamhet där många elever spenderar halva sin dag är värd uppmärksamhet.

Fritidspedagogisk undervisning handlar om att stimulera samarbete och kreativitet, om initiativförmåga och ett utforskande förhållningssätt – viktiga förmågor för att navigera i den moderna världen och dessutom efterfrågade kompetenser på dagens arbetsmarknad.

Eleverna får möjlighet att utveckla förmågor och kunskaper genom gemenskap och samspel med andra, i andra sammanhang än i klassrummet.

Många känner nog inte till att fritidshemmens uppdrag är fastslaget i läroplanen, och att de som har utbildat sig till lärare i fritidshem/fritidspedagog gått minst tre år på universitetet.

Fritidspedagogiken kan tillföra skolan mycket och gör det på många håll! Men alltför ofta känner vi en frustration över förlorade möjligheter.

När antalet elever i grupperna i genomsnitt ökat från 31 till 41 på tio år samtidigt som lärarna i fritidshemmen blivit färre blir det inte alltid den fantastiska verksamhet det skulle kunna vara.

För att fritidshemmen ska kunna spela den viktiga roll de har för integrationen liksom för alla elevers utveckling, så måste förutsättningarna bli bättre.

Vi vill att fritidshemmen i Jämtland ska få goda förutsättningar för att lyckas med sitt uppdrag. Vi vill se nationella riktlinjer för barngruppsstorlekar, ökad lärartäthet i fritidshemmen samt mer tid för planering och utveckling av verksamheten.

Lärarförbundets lokalavdelningar i Jämtland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel