Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Gör som Finland – förbjud friskolor

Socialdemokraterna vill förbjuda religiösa friskolor. Det är bra, men varför fega? Ta steget fullt ut och förbjud alla friskolor, inte bara de som vilar på religiös grund.

Lär av Finlands borgerliga regering och deras skolsystem. Där anser man att barn inte ska börsnoteras och har ett totalförbud mot friskolor. Deras skola visar på resultat betygsmässigt som överträffar den svenska skolan med råge.

En skola som erbjuder likvärdiga möjligheter för alla barn, även de nyanlända. En stats- och kommunägd skola utan inblandning av privata intressen som ska berika sig på på skattemedel.

Friskolereformen kommer säkert att bidra till en ökad segregation när skolan har möjligheter att välja elever utifrån deras bakgrund och föräldrars status! Vilken skillnad på den finska borgerligheten jämfört med den svenska som snart vill privatisera allt som skattebetalarna äger; skolor, sjukhus och vårdinrättningar skänktes bort till reapriser under de tidigare mandatperioderna.

Religion och tro ska bäras av individer och samfund, inte av skolan. Den har nog med problem som den har i dagens Sverige!

Religiösa friskolor kan försvåra integrationen och skapa enklaver i ett polariserat samhälle där man isolerar sig från sina medmänniskor redan som barn på grund av föräldrarnas religiösa övertygelse!

B Forsberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel