Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Håll i, håll ut och håll avstånd även till alkoholen!

Sommarmånaderna innebär semester för många, men också ett ledigare förhållande till alkohol. Vin till maten, öl till grillen eller drinkar på uteplatsen kan bli vanor som är svåra att skaka av sig när vardagen återvänder. De flesta lyckas dock återgå till vanliga rutiner, men för en del etablerar sig den här nya rutinen även efter semestern.

Det senaste året med pandemin har påverkat alla delar av samhället. Med isolering och hemarbete saknas ordinarie sociala skyddsnät och har man redan ett riskbruksbeteende så kan det bli problematiskt. Det kan bli svårt att dra gränsen mellan jobb och fritid.

Nu lättas restriktionerna när fler och fler blir vaccinerade och vi går mot en säsong då virus håller sig mer på avstånd. Många längtar nu efter ett socialt umgänge med släkt och vänner, och i sociala sammanhang är alkoholnormen stark. Alkohol gör att det blir svårare med omdömet och svårare att upprätthålla restriktionerna. Risk för allehanda olycksfall ökar. Alkoholen har många negativa effekter som vi bör uppmärksamma:

• Alkohol försämrar immunförsvaret och gör kroppen mera mottaglig för virus.

• Alkohol befaras påverka vaccin så att fullgott skydd inte uppnås

• Många komplikationer av hög alkoholkonsumtion är i sig riskfaktorer för att bli allvarligt sjuk i covid-19 (till exempel diabetes, övervikt och hjärtsjukdom).

• Alkohol och våld är nära sammanlänkat och kräver stora resurser av vården.

• Många fallolyckor är vårdkrävande och har en bakgrund i alkoholkonsumtion.

• Alkohol i trafiken är vanligare vid vackert väder och i samband med semester.

• Alkohol stressar kroppen, ger sämre sömn och tar mycket energi.

Semester är till för vila, återhämtning och sköna aktiva upplevelser med familj och vänner. En vit sommar gynnar din personliga hälsa, dina relationer, sjukvårdspersonalen och samhället i stort. Så håll i, håll ut och håll avstånd även till alkoholen!

Trevlig sommar!

Björn Karlsson, IOGT-NTO Odens sal

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel