Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Har polisen tid att övervaka björnjakten?

Annons

Inför den stundande björnjakten ska polisen tillsammans med länsstyrelsens besiktningsmän uppsöka skottplatser och platser för fälld björn enligt nyhetsrapporteringen. Förfarandet sker tydligen på polisens initiativ. Syftet med polisens deltagande är att säkerställa att jakten utförs enligt de beslut som kommit från länsstyrelsen och att jaktlagstiftningen följs.

Det är visserligen polisen som har ansvaret för att övervaka så att gällande regler efterföljs men länsstyrelsens besiktningsmän har alltid kopplat in polisen då misstanke om brott, som kan härledas till jakten, uppstått. Om behovet är så starkt att övervaka jakten så finns möjligheten att förordna jakttillsynsmän enligt jaktlagen/jaktförordningen. Dessa förordnanden innebär att uppdraget sker under så kallad myndighetsutövning samt att de förordnade har rätt att tillämpa tvångsåtgärder, att övervaka och rapportera jaktbrott.

Det förvånar mig att polisresurser kan avsättas för detta. Är tanken att polisresurser ska vara standby för att åka ut i skogen tillsammans med länsstyrelsens besiktningsmän då rapporter inkommer om påskjuten eller fälld björn? Hur kan de styrande hos polisen prioritera detta uppdrag före det som måste betraktas som viktigare, till exempel att vara tillgängliga när brott sker i glesbygden, att vara tillgänglig då ortsbor ringer om misstänkt pågående rattfylleribrott och så vidare.

Tanken med den omorganiserade polismyndigheten var ju att komma närmare medborgarna samt att tillsammans med dessa utforma polisverksamheten utifrån den lokala problembilden. Att ha poliser ute i skogen för att övervaka björnjakt kan ju inte anses vara befogat utifrån riktlinjerna för den omorganiserade polismyndigheten. Förutom detta så bedrivs det ju även andra jakter såsom harjakt, älgjakt, fågeljakt med mera och mig veterligen bedrivs ingen särskild övervakning av dessa jakter.

Bengt Stadin

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel