Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Hejda uppvärmningen och rädda humlorna

Annons

Vi måste hejda den globala uppvärmningen av så många skäl. Nu visar en ny studie i den vetenskapliga tidskriften Science att antalet humlor har minskat drastiskt de senaste 50 åren på grund av ett accelererande klimatkaos.

Temperaturdata och en halv miljon observationsrapporter om 66 humlearter från de senaste 115 åren visar hur förändringar i temperatur påverkat antalet humlor. Med värmeböljor minskar antalet humlor, oberoende av förändringar av markanvändandet.

I Europa och Nordamerika har humlorna minskat med 30 procent sedan 1970. Om minskningen fortsätter i samma takt, menar forskarna, att flera arter kan vara utrotade inom några decennier.

Frida Demervall: Vi behöver humlor och bönder för att överleva (11 februari)

Både i det vilda och inom jordbruket är humlor viktiga som pollinerare. Utan dem skulle tillgången på frukt, bär och grönsaker minska för människor och andra arter.

Det är ett vackert nöje att underlätta livet för våra flygande små vänner. Man kan plantera akleja, gullviva, lavendel, oregano, vildkaprifol, björnbär och kärleksört så blir humlor och bin glada, eller hundra andra sköna växter. Även kommunens trädgårdsmästare kan göra skillnad genom att så ängsblommor i stället för att klippa gräsmattor.

Men för att hejda uppvärmningen är vi beroende av politiken. Vi kan alla kräva av våra politiker att de antar en koldioxidbudget i linje med Parisavtalet och redovisar hur de ska minska utsläppen i linje med den. Vi kan göra gemensam sak med ungdomarna i Fridays For Future för en snabb omställning som klarar 1,5-gradersmålet.

Ett stabilt klimat är en förutsättning för humlors och människors välmående på denna vackra planet.

Pontus Björkman, engagerad i nätverket Klimatsverige

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel